ID NEE!
  Teller januari-2009: 156.774 boetesIn feite zijn dat er vele malen meer. De helft van de bekeuringen wordt betaald, waarmee mensen zgn. schuld bekennen daar het om een transactievoorstel gaat.De andere helft gaat door naar het parket om een rechtzaak over op te starten alwaar het OM minder dan 20% van die aangeleverde zaken deugdelijk genoeg acht om aan de rechtbank voor te leggen en meer dan 80% seponeert omdat ze die zaken toch zouden verliezen.


11 juni 2009: Minder boetes om legitimatieplicht


25-1-2007: Man krijgt identiteitskaart met clowns gezicht op pasfoto

een voorbeeld uit het nieuws:

14-jarige zonder papieren 7 uur in cel
7 januari 2005

‘Een 14-jarig meisje uit het Brabantse Veen heeft tijdens nieuwjaarsnacht zevenenhalf uur in de cel gezeten, omdat ze geen identiteitskaart bij zich had. Een 17-jarige vriend en een 19-jarige vriendin zaten zelfs tien uur vast.  Het meisje was om 4 uur 's nachts op weg naar het huis van een vriendin waar zij zou slapen, toen zij in Wijk en Aalburg werd aangehouden. De identificatieplicht was net een paar uur van kracht.’
Bron: NOS Nieuws (lees het hele bericht)  

Id-nee in actie bij Jaarbeurs Utrecht [YouTube filmpje]

Consumentenbond waarschuwt voor RFID-chip


Gelijk oversteken!

Per 1 januari 2005 geldt in Nederland een algemene identificatieplicht. Elke burger moet zich voortaan legitimeren zodra een politieambtenaar daar om vraagt. Daar moet zo'n politieambtenaar dan wel een goede reden voor hebben, maar 'het handhaven van de openbare orde' is, volgens de nieuwe wet, reden genoeg. En dat is een erg ruim begrip.

De politie is niet altijd je beste vriend. In landen waar al langer een algemene identificatieplicht geldt, worden mensen met een kleurtje en 'alternatieve' jongeren opvallend vaak staande gehouden. Het is hinderlijk en vernederend als je telkens je papieren moet tonen, alleen maar omdat je uit een ander deel van de wereld komt of er een andere levensstijl op nahoudt.

We moeten voorkomen dat ook in Nederland 'overijverige' dienders misbruik gaan maken van hun nieuwe bevoegdheden. De nieuwe wet kunnen we voorlopig niet ongedaan maken, maar we kunnen wel iets anders doen.

Ook politiemensen zijn wettelijk verplicht zich te legitimeren… als jij daar om vraagt.

Dat recht heb je.