Aardrijkskunde .:. Geologie

Vulkanen en aardbevingen

Mooie animatie over platentektoniek, met verschuivende plaatgrenzen

WebQuest/opdracht over platentektoniek

platentektoniek aan de hand van korte film-animaties

beweging van magma


Alles over vulkanen! (klik op de afbeelding hierboven)

Waar waren de laatste aardbevingen op aarde? Bekijk de up-to-date kaart

Seismiek Bekijk aan de hand van deze korte animatie hoe seismiek in z´n werk gaat.
De combinatie van akoestiek en de fysische eigenschappen van de aarde liggen ten grondslag aan seismisch onderzoek. Bij dit onderzoek worden vanaf de oppervlakte geluidsgolven in de aarde gestuurd. De golven weerkaatsen op verschillende manieren op harde en zachte aardlagen en weer opgevangen met geofoons of hydrofoons.
De informatie die dit oplevert wordt met behulp van computers verwerkt. Aan de hand van boringen kunnen eventueel nog extra gegevens worden verzameld om het seismisch onderzoek aan te toetsen. De combinatie van alle gegevens wordt door geofysici geïnterpreteerd. Zo ontstaat een beeld van gelaagdheid, vormen en afmetingen van grond en gesteenten. Bij het onderzoek wordt ook gebruik gemaakt van nauwkeurige plaatsbepaling (dGPS), ten behoeve van de verdere verwerking en toepassing van de verzamelde data.
Seismisch onderzoek wordt van oudsher toegepast bij het speuren naar delfstoffen zoals aardgas en olie. Ook worden seismische meetmiddelen ingezet om de kracht van aardbevingen te meten.

Aardbevingen en aardverschuivingen in Nederland Algemene uitleg en de situatie in Nederland

Een les over aardbevingen en de convectiestromen

Breuken en aardbevingen in Nederland Op deze kaart kun je goed zien waar de breuklijnen lopen en hoe sterk eerdere aardbevingen waren

Infoblad over Tsunami's en aardbevingen Uit de krant [AD] januari 2005

Gletsjers in beweging Zie aan de hand van filmpjes hoe snel een gletsjer zich verplaatst. Deze is van de Aletsch LiveCam in Zwitserland.

Digitale les over Tsunami's Deze les kun je zelfstandig doorwerken waarbij je veel te weten komt over tsunami's [werkt met Flash]

»De aardkorst is een samenraapsel van losse platen die langzaam haar weg vervolgt naar de volgende botsing. Dat dat in het verleden nogal heftig is geweest laten de bergketens zoals de Andes en onze "eigen" Alpen zien. Ontstaan door botsingen van twee platen aardkorst. Imposante gebeurtenissen die nu in het landschap goed waarneembaar zijn. Neem eens een kijkje vanuit een (denkbeeldig) vliegtuig terwijl je over de Andes scheert vanaf het zuidelijke punt in Argentinie tot aan het noorden bij Colombia. Indrukwekkende NASA animatie!
Meer lezen? (En)

laatste vulkanische activiteit op aarde

laatste aardbevingen op aarde

laatste aardbevingen op aarde 2

laatste orkanen Atlantische Oceaan

Zeewatertemperatuur wereld

Zeewatertemperatuur Atlantische Oceaan
Zeewatertemperatuur Atlantische Oceaan

Satellietbeelden Atlantische Oceaan

Verwachte golfhoogte Atlantische Oceaan