3VWO info pagina


BuiteNLand AK-leerboek | oefentoetsen per hoofdstuk (kies "oefentoets vwo")
Deze site van het boek is alleen getest met Microsoft Windows 98, Windows 2000 en Windows XP in combinatie met Microsoft Internet Explorer 5.5 en hoger, Windows Mediaspeler 9.0 en Flash 8.
3VWO info pagina Hoofdstuk 2 :: Het Noorden tegenover het Zuiden
Hoofdstuk 2
Het Noorden tegenover het Zuiden


Bekijk voor het aankomende PROEFWERK HOOFDSTUK 2 (Globalisering) de PowerPoint uit de lessen van week 4 tot en met 9

Globalisering in de lucht [video] Elk geel puntje stelt een vliegtuig voor en één etmaal lang zie je alle vliegbewegingen op aarde als stroom voorbij komen. Opvallend dat Afrika er flink buiten valt en de Triade erg duidelijk aanwezig is. Daarnaast zie je ook het verschil in dag en nacht.


§2
In de video 'Even India bellen' zien we de onwerkelijke wereld van de Indiase callcentra. Vanwege de loonkosten besteden veel (Amerikaanse) bedrijven hun belwerk uit aan lage lonenland India. Telefonisten worden vertrouwd gemaakt met Amerikaanse gewoonten en gebruiken om zodoende een complete arbeidsmarkt de overgang naar India te kunnen laten maken.

Opdracht: Bekijk de video. Om de opdrachten te kunnen maken, bekijk je minstens 30 minuten van de video.
Maak de vragen in het opdrachtenblad "Even India bellen" [Word]
Klaar? Mail je ingevulde Word-document naar
daltonjohanvandergaag.nl§2 - Bloed, Zweet en kant-en-klaar-maaltijden


Eten uit de hele wereld vind je tegenwoordig op elke hoek van de straat en in elke supermarkt . Kant-en-klaar maaltijden zijn goedkoop, overal verkrijgbaar en dat maakt ze populair. Maar in onze wereldwijde economie betalen anderen de tol voor deze producten. Aan de andere kant van de wereld werken mensen voor lage lonen  lange dagen onder erbarmelijke omstandigheden. Zo blijft onze kip, rijst en tonijn laag geprijsd. Daar denk je liever niet over na als je lekker aan het eten bent.

Zes jongeren uit Groot-Brittannië willen het wel weten. Manos, Olu, Jess, Stacey, Josh en Lauren reizen af naar Indonesië en Thailand om een maand lang mee te draaien in de Aziatische voedingsindustrie. De wereld van tonijn, garnalen, rijst en kip.

Een maand lang eten, slapen en werken ze met vissers en landbewerkers in de armste gebieden van Indonesië en Thailand en moeten ze met hetzelfde salaris – iets meer dan drie euro per dag – zien te overleven. Daar wordt het uiterste van hen gevergd. Ze moeten niet alleen heel hard werken, maar ze wonen ook bij de arbeiders in schamele onderkomens. Ze ervaren niet alleen hoe moeilijk het leven van deze mensen is, maar zien ook wat de gevolgen zijn van de voedselindustrie voor de omgeving en de cultuur.


Over de aflevering die we in de les kijken
Bijna alle rijst die in Engeland wordt gegeten komt uit Thailand. Het is de basis voor veel van onze gerechten. Daarom vertrekken de jongeren in de derde aflevering naar een van de armste, meest afgelegen streken van Thailand. Ze wonen en werken ze op een rijstplantage. Het werk is veel zwaarder dan verwacht. In de hitte staan ze  urenlang  met gebogen rug in de rijstvelden.
De prijs van onze rijst kan alleen laag blijven wanneer de loonkosten minimaal zijn. Daardoor zijn de werkomstandigheden slecht. Arbeiders leven gedwongen apart van hun familie.

De hoge werklast speelt Josh parten. Hij wordt in het ziekenhuis opgenomen met een infectie die hij heeft opgelopen in de rijstvelden. 


§4
§4.2 Nederlandse ontwikkelingshulp
Kijk op de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken waar de Nederlandse ontwikkelingshulp naar toe gaat en welke milleniumdoelen worden aangepakt.

Fair Trade en Nederland
Ook in Den Haag vind je één van de acht Fair Trade Shops van Nederland. Kijk voor meer info op deze site (locatie, producten, wereldwinkels)

Max Havelaar: onafhankelijk keurmerk voor eerlijke handel

foto // actie tegen McDonalds: Anti-globalisten?